Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.06.2023 08:24 - Ефектът на Пратфъл
Автор: jelliana Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 5200 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 02.06.2023 08:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 разкажи ми за ефект на Пратфъл  

ChatGPT

Ефектът на Пратфъл (известен още като ефектът на съчувствие) е социален феномен, който се характеризира със съпричастност и емоционална реакция на наблюдаващите хора спрямо ситуации, в които други хора са изложени на опасност или страдат. Терминът се базира на името на града Пратфъл в Ню Джърси, където през 1964 г. се случи изнасилване и убийство на млада жена, докато свидетели пасивно наблюдаваха инцидента, без да предприемат действия или да потърсят помощ.

 

Експериментите на социалния психолог Биб Латане и сътрудници, проведени след инцидента в Пратфъл, допринесоха за разбирането на този феномен. Откри се, че когато хора се намират в група или в масово присъствие, вероятността да предприемат действие в спасителна ситуация е по-ниска. Това се нарича "дифузия на отговорност" или "социална лоялност".

 

Един от най-известните експерименти, свързани с ефекта на Пратфъл, е изследването на Дарлинг и Батсън от 1968 г. Те предизвикаха участниците да слушат истинско записано радиоинтервю, в което жена явно изпитваше сърдечен пристъп и имаше нужда от спешна помощ. Резултатите показаха, че когато участниците бяха сами в стаята, над 80% от тях реагираха и предприеха действие за да помогнат. В група от трима души обаче, само около 30% от участниците реагираха.

 

Причините за ефекта на Пратфъл са множество. Една теория е, че в групови ситуации хората се чувстват по-малко отговорни за действията си, като предполагат, че някой друг ще поеме отговорността. Освен това, груповото наблюдение може да доведе до конформност и невъзприемане на ситуацията като спешна или важна.

 

Въпреки това, е важно да се отбележи, че не всички ситуации се подчиняват на ефекта на Пратфъл. В действителност, много хора са склонни да помагат и да изразяват съчувствие в ситуации на нужда. Има много фактори, които могат да влияят върху реакциите на хората, като наличието на други съпричастници, наличието на обучение или опит в спасителни действия, индивидуалната морал и ценностна система и други.

 

След различни инциденти и изследвания, се развиха програми за обучение и информиране, които целят да насърчат хората да предприемат действия в спасителни ситуации. Тези програми включват обучение по първа помощ, предоставяне на информация за отговорното действие в случай на криза и насърчаване на индивидуалната отговорност и емпатия.

 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: jelliana
Категория: Изкуство
Прочетен: 414900
Постинги: 628
Коментари: 348
Гласове: 193
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930