Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.05.2023 04:34 - Ако сте огорчени от външни неща, не те ви притесняват, а собствената ви преценка за тях. И е във вашата власт да унищожите тази присъда сега. – Марк Аврелий
Автор: jelliana Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 109 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 16.05.2023 04:42


 Тази цитатна мисъл на Марк Аврелий отразява важна истина за нашето емоционално благополучие. Всъщност, нещата, които се случват външно, не ни причиняват безпосочно страдание или огорчение, а начинът, по който ги възприемаме и оценяваме. Нашата реакция към събитията и мнението, което си формираме за тях, имат силно влияние върху нашето благополучие. Съсредоточавайки се върху собствените си преценки и осъзнавайки, че ние сами имаме контрол над това как реагираме на събитията, можем да променим начина си на възприемане и да се освободим от ненужното огорчение и тревога. Вместо да се поддаваме на негативните емоции, можем да усвоим по-позитивен и конструктивен подход.

 

Въпреки че не можем да променим всичко във външния свят, можем да променим начина си на мислене и да изградим по-здрави ментални навици. Това включва да разберем, че ние сами сме отговорни за това как възприемаме и реагираме на външните влияния. Като упражняваме самосъзнание, позитивно мислене и емоционална регулация, можем да намалим отрицателните въздействия на външните фактори върху нас.

 

Така че, да,  в нашата власт е да преодолеем негативната преценка, която правим за външните неща и да намерим по-балансиран и благоприятен начин на възприемане на света около нас.

image

втора версия

 

Тази мисъл на Марк Аврелий ни приканва да не се поддаваме на външни влияния и да не допускаме те да ни въздействат върху нашето настроение и мислене. Вместо това, трябва да се фокусираме върху нашата собствена преценка за външните неща и да се опитаме да ги оценяваме обективно и разумно.

 

Ако се чувстваме огорчени от нещо, трябва да се запитаме защо точно това нещо ни притеснява и как можем да променим нашата преценка за него. Може би има нещо, което можем да направим, за да променим ситуацията, или може би трябва да променим начина си на мислене и да се опитаме да видим нещата от друг ъгъл.

 

Накратко, във всеки момент имаме властта да променим нашата преценка за външните неща и да се освободим от техния негативен ефект върху нашето настроение и живот.

 

  image



Гласувай:
1



1. jelliana - -
16.05.2023 04:39
"Оценявай това, което имаш и се грижи за него, защото нищо на този свят не е даденост и когато го изгубиш ще осъзнаеш какво си имал, но тогава ще бъде късно."
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: jelliana
Категория: Изкуство
Прочетен: 413068
Постинги: 624
Коментари: 348
Гласове: 192
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930