Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.06.2023 02:49 - "Youth is the only thing worth having. When I find that I am growing old, I shall kill myself." (Младостта е единственото, което си струва да се има.
Автор: jelliana Категория: Изкуство   
Прочетен: 78 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 10.06.2023 03:34


 Портретът на Дориан Грей е роман, написан от Оскар Уайлд, който разказва историята на младия Дориан Грей, който запазва своята младост и красота, докато портретът му остарява и отразява всичките му грехове и пороци. Може да се тълкува, че романът разглежда теми като вечната младост, морално разложение и отражението на вътрешното "аз" върху външната визия. Въпреки че романът изобразява самонаблюдение и самосъзерцание, не можем да го определим като пряко нарцистично. Вместо да бъде просто нарцистична изява, творбата на Уайлд преминава през много по-сложен процес на размишления и обсъждане на моралните аспекти на човешкото съществуване.

 

Романът изследва връзката между външната визия и вътрешната същност на човека и неговото поведение. В този смисъл, той подкрепя идеята, че фокусът върху самонаблюдението и самосъзерцанието може да има дълбоко философско значение и да ни помогне да разберем и изследваме нашите вътрешни демони и силите, които ни дефинират като хора.

 

Следователно, вместо да го разглеждаме като просто израз на нарцизъм, можем да го разгледаме като литературна творба, която провокира размисъл върху въпроси за самоидентификацията, нравствеността и ценностите в нашия живот.

image

цитати от романа:

 

 

Дай цитати от романа "Портретът на Дориан Грей"  

ChatGPT

Ето няколко цитата от романа "Портретът на Дориан Грей" на Оскар Уайлд:

 

"Some things are more precious because they don"t last long." (Някои неща са по-ценни, защото не траят дълго.)

 

"The only way to get rid of a temptation is to yield to it." (Единственият начин да се отървеш от изкушение е да му се поддадеш.)

 

"Nowadays people know the price of everything and the value of nothing." (Днес хората знаят цената на всичко и стойността на нищо.)

 

"The only thing worse than being talked about is not being talked about." (Единственото нещо по-лошо от това да говорят за теб е да не говорят.)

 

"Behind every exquisite thing that existed, there was something tragic." (Зад всяко изящно нещо, което съществува, стои нещо трагично.)

 

"I don"t want to be at the mercy of my emotions. I want to use them, to enjoy them, and to dominate them." (Не искам да бъда на милостта на емоциите си. Искам да ги използвам, да се наслаждавам на тях и да ги владея.)

 

"Youth is the only thing worth having. When I find that I am growing old, I shall kill myself." (Младостта е единственото, което си струва да се има. Когато усетя, че остарявам, ще се убия.)

 

Тези цитати отразяват някои от ключовите теми в романа, включително ценността на красотата и младостта, размишленията върху нравствеността и самоидентичността, както и влиянието на обществото върху нашите възприятия и стойности.

 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: jelliana
Категория: Изкуство
Прочетен: 414611
Постинги: 628
Коментари: 348
Гласове: 193
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930